Welke Pil is het beste?
Welke pil heeft bij het eerste gebruik de voorkeur?
De keuze van de pil wordt bepaald door een zo klein mogelijke kans op bijwerkingen, waarvan de belangrijkste een verhoogd risico op trombose is (bij 3-4 per 10.000 vrouwen per jaar). Hoewel het gebruik van de anticonceptiepil dit risico op trombose met twee tot drie keer verhoogt, blijft de kans op trombose door alleen de pil heel gering.
Momenteel heeft de tweede-generatiepil de voorkeur boven een derde-generatiepil, omdat de derde-generatiepil een iets hoger risico op trombose heeft. Het risico is nog steeds erg klein. De combinatiepil met levonorgestrel en 30 µg ethinylestradiol (EE) heeft relatief het laagste risico op trombose. Een “lichte” pil met 20 µg EE heeft geen belangrijke voordelen ten opzichte van een pil met 30 µg EE. Wel kan er in de eerste maanden van het gebruik meer onregelmatig bloedverlies optreden met een lichte pil met 20 µg EE.
Wanneer de tweede-generatiepil ongewenste bijwerkingen heeft, kan de derde-generatiepil worden geprobeerd met als progestageen desogestrel of gestodeen.
Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, als is dit nog niet overduidelijk aangetoond. Al deze pillen hebben echter een hoger risico op trombose dan een tweede-generatiepil met b.v. levonorgestrel.
Bij gebruik van een vierde generatie combinatiepil met als oestrogeen estradiol en als progestageen diënogest (Qlaira®) of nomegestrol (Zoely®) is het risico op trombose nog niet bekend.
De oestrogeenvrije pil met desogestrel (Cerazette®) heeft geen verhoogd risico op trombose.
De verdere keuze van de pil wordt individueel bepaald (leeftijd, roken, andere ziektes). Een eenfasepil heeft ten opzichte van een meerfasepil een lager risico op onjuiste inname. Bovendien is bij verschuiving van de menstruatieperiode bij een eenfasepil het risico op inname van onjuiste pillen uit de strip lager.
Welke pil voor jou het meest geschikt is, is soms niet altijd op voorhand duidelijk. Soms wordt met een merk begonnen, maar blijkt na een paar maanden dat er toch beter kan worden overgestapt naar een andere pil.